top of page

Wetenschappelijke studies tonen het positieve effect aan van het volgen van traumasensitieve Yoga op de symptomen zoals ze zich voordoen bij PTSS, en voor mensen die een traumatiserende kindertijd hebben doorgemaakt.

Meerdere onderzoeken zijn gebeurd, zowel voor kortere reeksen (5 sessies TSY, 8 sessies TSY) alsook de wat langere reeksen ( 10 sessies, 10 sessies met telkens 2 kortere oefenmomenten thuis, 20 sessies). Deze onderzoeken zijn gestart van bij de opbouw van TCTSY, 2003, en lopen nog steeds verder.

Resultaten zijn ondermeer:

- een verbeterd gevoel van verbondenheid, van aanvaarding, van dankbaarheid en mededogen, van zelfbeschikking en een zich meer gecenterd voelen.

(studie van Liang en Spinazzola van 2017)

- een significante verbetering van posttraumatische stress- en dissociatie-symptomen. Bij langere reeksen (20 sessies met oefenmomenten thuis) was dit effect groter en ook na 2 maanden nog aanwezig. Bij dergelijke langere reeks was de vermindering van dissociatie-symptomen ook meetbaar en na 2 maanden nog aanwezig.

(studie van Price, van der Kolk, Spinazzola, Musicaro, Turner, Emmerson, Suvak ea, 2017)

Onderzoekers zijn o.a. Jennifer West, Belle Liang, Joseph Spinazzola, Traumacenter at JRI, Brookline, Massachussets and Boston College.

Deze link brengt je alvast naar één van hun gepubliceerde onderzoeken.

https://www.semanticscholar.org/paper/Trauma-Sensitive-Yoga-as-a-complementary-treatment-West-Liang/1b6061a9a9401d1217159eefe2c0ee86f211a2a2

-Een andere studie over de effecten van TSY van Ursula Kelly, Terri Haywood, Eliza Segell, Melinda Higins gepubliceerd in 2021

bottom of page