top of page

   TraumaSensitieve Yoga  werd ontwikkeld door David Emerson, yogaleraar aan het Trauma-Institute at Justice Resource Institute te Massachusetts onder leiding van trauma-specialist Dr. Bessel van der Kolk.

TSY is een evidence based behandelmethode 

White Flower 2

Trauma Sensitieve Yoga (TSY) biedt een veilige plaats waar mensen terug verbinding kunnen maken met hun lichaam en hun adem, in relatie tot het trauma.

Het ondersteunt de deelnemer om weer in contact te komen met het lichaam, weer te leren voelen en stress, angst en negatieve gevoelens beter te reguleren.

TSY focust zich op deze thema's:

  • interoceptie of het ontvangen van informatie van ons lichaam en het reageren op basis van deze informatie

  • mindfulness: lichamelijk aanwezig zijn in het hier en nu

  • empowerment: het belang van eigen keuzes te kunnen maken

  • effectief actie ondernemen: actie ondernemen op basis van wat we voelen tijdens de bewegingen, het verhogen en verlagen van de spiertonus.

  • ritme creëren: meebewegen op nieuwe situaties die zich aanbieden
     

TSY kan goed naast andere therapievormen worden ingezet o.a. EMDR en Cognitieve gedragstherapie.

TraumaSensitieve Yoga (TSY) werd ontwikkeld door David Emmerson, yogaleraar aan het Trauma-Institute in Massachusetts, onder leiding van trauma-specialist Dr. Bessel van der Kolk. Het is een evidence based behandelmethode o.a. voor vrouwen met een chronische behandelresistente PTSS (van der Kolk et al., 2014) 

De reeksen TSY zijn gebaseerd op de principes van TCTSY.

Tijdens de 2-daagse training worden deze elementen, naast elementen uit Somatic Experiencing, onze yogaopleidingen en onze persoonlijke en professionele ervaringen met trauma en yoga, uitgewerkt.

zand

Een groeiende hoeveelheid onderzoeksliteratuur van de laatste jaren laat zien hoe belangrijk het is patiënten te helpen met het managen van hun huidige problemen met dissociatie, affectregulatie en een veranderde relatie met zichzelf en anderen, voordat ze worden blootgesteld aan het trauma (tijdens meer traditionele gesprekstherapie)

Prof. Dr. Bessel van der Kolk

Meditatie door de zee

Ik zie posttraumatische stressstoornis niet als een ziekte die behandeld, onderdrukt of geaccommodeerd moet worden, maar als een natuurlijk proces dat scheef is gelopen.

Om een trauma te genezen, is een directe ervaring van het levende, voelende, wetende organisme nodig

Peter A. Levine, PhD

bergketen

Het enige wat nodig is voor de beoefening van yoga,

is handelen en ons bewust zijn van ons handelen.

T.K.V. Desikachar, yogaleraar en auteur van The Heart of Yoga

bottom of page